Help

Klik op een titel om de helpinformatie weer te geven.

Gebruik de zoekbox op de startpagina:

Geef één of meerdere zoekwoorden in en klik op Zoeken. De resultaten worden gesorteerd op relevantie.

Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien.

Je beperkt de resultatenlijst door te klikken op de termen die in de linkerkolom staan.

Op het detailscherm van elk catalogusitem vind je de beschikbaarheidsinformatie terug. Klik in de resultatenlijst op een titel om het detailscherm te openen. Je ziet rechts meteen of een item op dit moment aanwezig is in de bib of niet niet. Klik op 'Waar staat het' om de exacte plaats in de bib te zien of om het item te reserveren.

Als een item niet beschikbaar is in jouw bibliotheek kun je op dit scherm ook doorklikken om de beschikbaarheid in andere bibliotheken van Oost-Vlaanderen te controleren:

Hiervoor die je je te registreren bij Mijn Bibliotheek.

Werkte je in het verleden al met MijnOvinob? Dan kan je in enkele stappen je gegevens overnemen in Mijn Bibliotheek via deze link.

Een korte leidraad bij de overgang vind je hier.

Een uitgebreide handleiding vind je hier.

Er zijn twee manieren om de artikels te doorzoeken:

1. Via de doorkijk in de catalogus

Bij elke zoekopdracht in de catalogus wordt metoon ook Go Press doorzocht op zoek naar relevante krantenartikels. Die worden in een 'doorkijk' getoond, tussen de andere zoekresultaten:

2. Specifiek zoeken naar krantenartikels

Je kunt in de catalogus ook enkel in het krantenarchief zoeken. Je kiest voor de zoekbox 'krantenarchief' en je geeft je zoekterm in. Je krijgt dan meteen ook al een stukje tekst uit het artikel te zien:

Als je op de titel van een artikel klikt, krijg je het loginscherm van 'Mijn bibliotheek' te zien. Je dient in te loggen met je persoonlijke login-gegegevens. Heb je nog geen account, dan moet je je registreren:

Om een account aan te maken heb je een ticket nodig dat je kan afhalen in jouw bibliotheek.

Vervolgens maak je je account aan door het invullen van de volgende gegevens:

Na het aanmaken van de account, kan je verder gaan met het lezen van het artikel:

De catalogus werkt op volgende platformen:

  • Internet-Explorer 8.0 en hoger
  • Google Chrome 15.0 en hoger
  • Mozlla Firefox 3.6 en hoger
  • Safari 5.10 en hoger

Om muziekfragmenten af te spelen heb je Adobe Flash Player versie 10 of hoger nodig.

In Google Chrome zijn er gekende problemen met het afspelen van de muziekfragmenten. De oorzaak is vaak te wijten aan een conflict tussen dubbele Flash plugins. De oplossing staat hier uitgelegd: http://www.howtogeek.com/103292/how-to-fix-shockwave-flash-crashes-in-google-chrome/ (in het Engels)

Alle zoekresultaten worden altijd standaard gesorteerd op ‘relevantie’. De standaardsortering kan gewijzigd worden met de opties om chronologisch op publicatiejaar te rangschikken of alfabetisch op titel of auteur.

De ingebouwde relevantiesortering houdt onder andere rekening met de plaats en de frequentie waarin je zoekterm(en) voorkomen in de beschrijving van de publicaties.
Enkele regels voor de relevantiesortering zijn:

  • zoekresultaten waarin de exacte zoekterm voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
  • zoekresultaten waarin de zoekterm meermaals voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
  • zoekresultaten waarin de zoekterm in belangrijke velden (bv. auteur, titel) voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
  • zoekresultaten met veel edities of uitvoeringen scoren hoger in de relevantiesortering
  • zoekresultaten waarbij de titels in het bezit zijn van veel  bibliotheken scoren hoger in de relevantiesortering

Om het overzicht te behouden worden bij een zoekresultaat niet alle verfijningsmogelijkheden getoond.

Als er meer verfijningstermen zijn, verschijnt een link met [aantal] meer… Deze link opent een pop-up met alle beschikbare verfijningsmogelijkheden.

 De catalogus groepeert in de resultatenlijst verschillende versies (vb. luisterboek, gewoon boek, …) of edities van eenzelfde publicatie of uitvoeringen van eenzelfde muziekwerk. Door die groepering kunnen zoekresultaten overzichtelijk en gebruiksvriendelijk worden gepresenteerd.

Doorklikken op de knop 'Toon alle … versies' geeft een lijstje met alle edities, vertalingen en de versie van het werk in andere materialen. 

De catalogus probeert te helpen om een zoekopdracht te vertalen naar termen die gebruikt zijn bij het beschrijven van publicaties door de bibliotheken. Bijvoorbeeld: 'filosofie', 'wijsbegeerte' en 'Westerse filosofie' worden in de catalogus als synoniemen beschouwd. Als je zoekt op 'filosofie', dan wordt je zoekopdracht meteen uitgebreid met de twee andere termen. Wil je toch enkel zoeken op 'filosofie' alleen, dan zet je de term tussen dubbele aanhalingstekens. Ook op de twee andere termen kan je apart zoeken; ze worden apart gehyperlinkt in de tekst die de uitbreiding meldt van je zoekopdracht.

Ja, de catalogus van Oost-Vlaanderen bevat het bezit van alle bibliotheken uit Oost-Vlaanderen.

Ook vanuit de lokale catalogus van jouw bibliotheek, kan je gemakkelijk gaan grasduinen in de andere Oost-Vlaamse bibliotheken. Hiervoor zijn twee manieren:

Je vertrekt van een zoekvraag in je lokale bibliotheekcatalogus (bv. http://deinze.bibliotheek.be). Na het ingeven van een zoekterm kan je bovenaan de linkerkolom kiezen om ook de resultaten van andere Oost-Vlaamse bibiotheken te zien.

Je vertrekt van een zoekvraag in je lokale bibliotheekcatalogus. Na het ingeven van een zoekterm, klik je op een titel. Op de detailpagina klik je vervolgens op de knop 'Waar staat het?'. Op dit beschikbaarheidsoverzicht kun je onderaan kiezen om het bezit en de beschikbaarheid binnen de hele provincie te controleren.

Om in heel Vlaanderen te zoeken gebruik je best de url http://zoeken.bibliotheek.be. Je zoekt dan in het bezit van de 6 grootste bibliotheken van Vlaanderen en de provinciale bibliotheeksystemen.

 

Om rechtstreeks naar een provinciale of lokale catalogus te gaan, kan je ook dit kaartje

Het is mogelijk om op je eigen website of blog direct te linken naar een zoekresultaat of een detailpagina van een titel. Je hoeft enkel de URL te kopiëren van de pagina die je wil gebruiken. Elke pagina van de catalogus heeft een unieke URL.

Het is bij elk item ook mogelijk om een link te mailen. Op elk detailscherm vind je immers een envelop-icoontje terug waarmee je de link kan doorsturen.

 RSS is een XML-formaat om gegevens te distribueren en staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary. RSS stelt geïnteresseerde gebruikers in staat om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier op de hoogte te blijven van de nieuwe informatie op een website. RSS bundelt de nieuw gepubliceerde informatie in automatische overzichten.

Die overzichten of RSS-feeds kan je inlezen in een standaard internetbrowser, een RSS-reader of je eigen website of blog.

De catalogus heeft een RSS-feed voor de nieuwe beschrijvingen van elke zoekopdracht die je maar wil. Druk daarvoor na een zoekopdracht op het RSS-knopje  onder de zoekbalk. Verdere informatie over RSS vind je op de pagina die je dan te zien krijgt.

 De instelling voor de startpagina vind je in Internet Explorer en in Mozilla Firefox in het menu 'Extra' (Tools) onder 'Opties' (Options) op de tab 'Algemeen' (General). Tik daar bij de startpagina http://oost-vlaanderen.bibliotheek.be of http://mijn-gemeente.bibliotheek.be in.

 De koppelingen op de detailpagina worden opgebouwd door middel van webservices. Dat betekent dat er tijdens het laden van de pagina externe websites worden geraadpleegd. Mogelijk houdt de firewall of proxy van jouw bibliotheek, gemeentenetwerk of werknetwerk het raadplegen van die externe websites tegen. Een eenvoudige vraag aan de systeembeheerder om volgende domeinen toe te laten op het netwerk, zal meestal volstaan:

librarything.nl

books.google.com

last.fm

addthis.com

Behalve de verwijzing naar de fysieke collectie van de bib, word je ook doorverwezen naar online collecties. Die items herken je aan hun icoontjes 'website' (interessante websites geselecteerd door bibliotheekmedewerkers), 'in de pers' (een selectie van krantenartikels) of 'dbnl' (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, digitale boeken die je kan downloaden).

Catalogi van bibliotheken met een abonnement op GoPress bieden een uitgebreidere reeks krantenartikels aan. Met je 'MijnBibliotheek'-account kun je die ook van thuis uit lezen.

Je kunt in de zoekbox ook zoekcommando’s ingeven indien je dit wenst. Zo kun je vanuit het zoekvak onmiddellijk gericht zoeken. Sommige strings zijn vooral nuttig voor het bibliotheekpersoneel.

Hieronder vind je de zoekstrings en een voorbeeld.

author:

author:"Doris Lessing"

 

title:

title:"harry potter en de vuurbeker"

 

subject:

subject:Berlijn

 

format:
format:krant

mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, …

 

type:

type:film

Mogelijke waarden: fictie, non-fictie, muziek, film

 

language:

language:turks

Publicatietaal is Turks

 

languageo:

languageo:turks

Originele taal is Turks (publicatie vertaald uit het Turks)

 

year:

year:2009

Publicaties uitgegeven in 2009

 

doelgroep:

doelgroep:"vanaf 14 jaar"

Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, jongvolwassenen of een specifiek leeftijdsverwoording zoals in het voorbeeld

 

publisher:

publisher:"de eenhoorn"

 

siso:

siso:706

 

zizocode:

zizocode:lalala

Mogelijke waarden: ZIZO-codes in gebruik in Open Vlacc uit de bibliografische records

 

level:

level:"avi 6"

Mogelijke waarden: Nederlandse en Vlaamse AVI-leesniveaus

 

utitle:

utitile:"Un ballo in maschera"

Uniforme title

 

series:

series:Kiekeboe

 

mc_code:

mc_code:jazz of mc_code:J1

Vlaamse muziekclassificatie of –verwoording

 

url:

 

url:www.gent.be

Zoekvragen waarin gebruik gemaakt wordt van indexcodes zoals beschreven bij Zoektaal, kunnen gecombineerd worden door het gebruik van Booleaanse operatoren. Zet de operatoren AND, NOT en OR in hoofdletters.